Vitrall

 Benvolguts amics,

Us reenvio el email que m'ha enviat el bon amic Joan Maynou. El seu escrit és de gran qualitat i sembla que ho ha escrit un profesor de belles arts.
Curiosament, em diu que en Jaume Palom li va explicar que  en una part de la túnica de Sant Pau apòstol es pot veure el vitrall de Sant Pau i observar que  la túnica  vermella  té una part del  color més clar que correspon a la part restaurada. D'aquesta manera volen explicar que aquesta part de la túnica ha estat restaurada, o sigui que no és de l'original.
A mi, personalment, em sorprèn aquesta posició tota vegada que penso que una restauració ha d'intentar aproximar-se al màxim al original.
Disculpeu la disgressió.
---------- Forwarded message ---------
De: Juan Maynou <juanmaynou@gmail.com>
Date: dom, 26 feb 2023 a las 20:44
Subject: Vitrall Sant Pau
To: Enric Arau <enricarau@gmail.com>


Benvolgut Enric,

Hi ha una dita que diu que a vegades “d’un gran mal en surt un gran bé”, i això es va complir en un mes de febrer d’anys enrere quan una gran ventada va trencar uns quants vidres policromats dels vitralls de l’absis de la capella de la Casa Sant Josep de Cambrils (en realitat de Vinyols i els Arcs). La comarca del Baix Camp és una de les comarques més ventoses de Catalunya i el mestral va ser indubtablement el culpable de la destrossa.

El sinistre va afectar a una part de la túnica de Sant Pau apòstol, de la qual van portar la part inferior al vitraller Sr. Josep Maria Bonet que tenia el seu taller al carrer Astúries número 6 del barri de Gràcia de Barcelona per tal de restaurar-la.

Aquest senyor va descobrir que l’artista d’aquella obra era Ludwig Dietrich von Beärn, un alsacià nascut l’any 1860 i que va anar a Barcelona a conseqüència de la guerra Franco-Prussiana (1870-1871). L’artista Ludwig Dietrich està catalogat com un dels millors vidriers de l’escola modernista. Actualment podem contemplar algunes de les seves vidrieres modernistes al Museu d’Art de Cerdanyola.

En la fotografia adjunta es pot veure el vitrall de Sant Pau i observar que  la túnica  vermella  té una part del  color més clar que correspon a la part restaurada.

En la part inferior del vitrall hi consta la signatura de l’autor: L.Dietrich.

El Sr. Bonet (La Seu d’Urgell 1903- Barcelona 1988) va fundar el eu taller junt amb el seu germà Xavier (1897-1985) al barri de Gràcia fins el 2017. Actualment els seus successors es troben al barri de Santa Eulàlia d’Hospitalet del Llobregat , al carrer Coromines, 17 formant part de l’empresa J.M. Bonet S.L.

Això és la petita història d’uns vidres trencats que m’han fet descobrir un important artista vidrier que desconeixia.

Cordialment,

Joan